Ρουμελιώτης Παναγιώτης

Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου & Πρόεδρος Δ.Σ., Attica Bank 

Ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης γεννήθηκε στο Σουέζ της Αιγύπτου το 1947. Είναι Διδάκτωρ (doctorat 3e cycle) στις οικονομικές επιστήμες του Πανεπιστημίου της  Σορβόννης και διδάκτωρ (doctorat d’ Εtat) του Πανεπιστημίου του  Παρισιού ΙΙ.  Είναι Ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών. Διετέλεσε καθηγητής διεθνούς και ευρωπαϊκής  οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Προβλέψεων του Ευρωμεσογειακού του Παρισίου, καθώς και Επισκέπτης Καθηγητής στη Σορβόννη.

Aπό τον Σεπτέμβριο του 2016 κατέχει την θέση του Προέδρου του Δ.Σ. της Attica Bank.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος” από τον Μάϊο του 2015 έως και τον Ιούνιο του 2016.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς (2012-2015) καθώς και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων του Δ.Σ., Μέλος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και συγχρόνως ως Οικονομικός Σύμβουλος Διοίκησης επόπτευε και τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις του Ομίλου.

Διετέλεσε Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (2010-2011).

Έχει διατελέσει Υπουργός Εμπορίου και Εθνικής Οικονομίας. Το 1989 εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής και το 1997 Ειδικός Εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στη Διαδικασία Σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Το 2000 το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Συμβούλιο της Ε.Ε. τον εξέλεξαν Πρόεδρο για τον Εκδημοκρατισμό και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Βαλκάνια.